Hittade min Selco på blocket på sensommaren 2007, efter att ha gjort resan Malmö - Jönköping tur och retur så var man båtägare för första gången! =)

Efter en provtur så lades båten upp för att genomgå en renovering, eftersom båten ligger utomhus så blir arbetet väldigt säsongsbetonat, samtidigt som jag inte bor på samma ort.....ursäkterna är många..... ;)

Alla ursågningar för stereo och högtalare har plastats och spacklats, fördäcket har fått två extra "balkar" eftersom detta är i stort ända platsen som man kan gå ombord på om båten inte ligger längs med kajen.

Akterspegeln har renoverats; gammal rutten och delaminerad plywood revs ut och en ny 18mm furupluwood plastades på plats, motorbaljan blev åter i ett stycke ( blev tvungen att kapa bort en bit för att komma åt akterspegeln).

En sjukdom som troligtvis alla Selco-båtar lider av är fukt i dubbelskrovet, flytskummet som var ett säljande argument då det begav sig, har nu 40 år senare snarare blivit ett gissel för den som vill ta sig an en renovering. Skummet suger åt sig fukt, som i sin tur sätter sig i det trä som faktiskt finns i skrovet på en Selco (avlastningsknän till akterspegel, förstyvning av plywood i kölsvinet och kölstock), som börjar ruttna och delaminera med minskad styrka som följd.

Har påbörjat ett av de mest tidskrävande delarna av projektet, att såga upp durken och riva ut skummet, därefter bygga upp en spantkonstruktion med avlastningsknän i plywood. Detta ska sedan plastas på plats med polyester och glasfibermatta och sedan kompletteras med 2-komp. färg och en ny durk....

En ny plywoodskiva plastas fast tillsammans med 2 lager 300grams glasfibermatta.

Efter detta har härdat så lägger jag 4 lager ytterligare med glasfibermatta.

Motorbaljan blir i ett helt stycke igen efter arbetet med aktern är avslutat.

Durken närmast aktern har kapats upp och rensat på blött skum och gammalt trä, botten har förstärkts med några lager glasfibermatta, spant sågas ut och fixeras med glasfiberspackel.

Efter att de första spanten sitter som berget så tar jag upp nästa bit av durken, anledningen till att jag gör detta i sektioner är att för att inte riskera att skrovet ändrar form.

Visningar: 4068

Inlägg i den här diskussionen

Hej!

Hur har det gått med din renovering? Jag står inför att öppna durken på min Selco, men känner mig lite nervös.

Hur gjorde du mallar för spanten t.ex? Några tips?

Hej!

Jodå, samtliga spant kom på plats som planerat, även "knäna" som går från aktern ända fram till under förarplatsen. Jag gjorde inga mallar utan måttade "djupet" från en tänkt linje som ska bli den nya durken ner mot botten. Sedan ritade upp detta med blyerts på plywooden och sågade med sticksåg. Det gör inget om det inte blir millimeterpassning, jag fäste spanten med rejält med glasfiberspackel vilket fyllde ut eventuella ojämnheter.

Jag var själv väldigt nervös inför detta projektet, men personligen tycker jag om man vill göra en seriös renovering så ska man göra detta. Konstruktionsmässigt så mår inte båten bra av fukta i skummet, laminaten släpper och trä ruttnar (min selco hade förstärkningar av plywood i botten, kunde ta loss detta med bara händerna på grund av fukten), dessutom tappar ju skummet all sin flytkraft..... =/

Okej!

Det verkar inte finnas någon återvändo, med andra ord :)

Använde du sticksåg när du öppnade upp?

Plastade du tillbaka durkbitarna, eller tillverkade du nya bitar?

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor