Den Nordiska Folkbåten

Information

Den Nordiska Folkbåten

För oss som äger eller på annat sätt känner starkt för den Nordiska Folkbåten, utvecklad av Thord Sundén och Svenska Seglarförbundet 1941.

Medlemmar: 5
Senaste aktivitet: Feb 2, 2014

Diskussionsforum

Den här gruppen har inga diskussioner än.

Kommentarplank

Kommentar av Sverker den 2 Februari 2014 kl. 5.53

Köpte min folka i september 2013, byggd 1966. Tog upp den i slutet av september. Fick  torka till i oktober under täckning där det fick blåsa fritt under båten. 

Hela november målade jag rå linolja invändigt, första dagen 5-10 gånger, andra dagen 5 gånger och sen en gång varje dag. 25 liter blev det med en gnutta trätjära i så det inte ska växa mögel och sånt. Bara en gnutta tjära om man ska kunna måla där sen. 

I början av december började jag olja utvändigt under vattenlinjen. Då hettade jag upp oljan en gång till 150-200 grader så den blev lite halvkokt linolja (med en gnutta trätjära) för att den säkert ska stelna ordentligt på djupet sen. Den har sugit åt sig sådär 35 liter till nu, målar varannan dag med den oljan. Den är väl lite tjockare och det blir lite tjockare lager tror jag så det tar en dag extra att suga in nu. Jag målar när oljan kallnat men en del använder varm.

Funderar på att ha den på land nästa sommar så allt får stelna. Hoppas inte kölplankan spricker då. Nu täppte jag till några våghål under bottenstockarna med fårtalg och hällde linolja med lite trätjära så att det står olja på kölplankan längst ner vid ruffskottet och vid skarvarna mot för- och akterstäv.  Ändträ brukar ju alltid suga åt sig. 

Linoljan har blivit så dyr att jag aldrig vill göra om det här igen. Nu ska allt få stelna och sen ska jag måla utvändigt med något vattentätt och täta alla bordgångar med fårtalg och måla över med bottenfärg. Jag ska nog blanda en gnutta tjära i fårtalgen också så det inte växer något där.

Kommentera

Du måste vara medlem i Den Nordiska Folkbåten för att lägga till kommentarer!

 

Medlemmar (5)

 
 
 

Du tittar på Swedish Classic Boats tack vare

© 2018   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor