Jag byggde en tre-punktare som grabb och hade rätt kul med den och en Archimedes B22.

Ritningen gjorde jag och kompisen utan några förlagor. Gjorde en modell i hård papp och den vart i alla fall snygg som vi tyckte. Bottenformen var kass o Sigge Isaksson fick sig ett gott skratt. Han trodde inte den skulle plana men vi fick nog upp den i  20 knop i alla fall. Motor var omöjlig att starta när den blivit varm och det gjorde att vi tröttnade på ekipaget.

Nu när pensionering närmar sig i rask takt har jag blivit lite sugen på att bygga en bättre tre-punktare.

Och tack vare internet så öppnas nya möjligheter. Denna ritning lockar mig mest;

http://www.svensons.com/boat/?p=HydroPlanes/SportsHydro

Fantastiskt att kunna åka vattenskidor (på en skida) med en 30 hk motor. Båten skall göra typ 43 knop med 45 hk. Och funkar för två. 16 knop med 9.9. hkr.

Är det någon som känner till om nåt liknade byggt i Sverige. Hur illa är det köra den i lite sjögång?

Kan det räcka med någon form att fjädrade sitsar?

Inget större fel på Sundstedt cyklon båtar men jag jag har klockar kärlek till 3-punkare och katamaraner. Så ett alternativ är stor-speedyn. Men jag har inte sett några prestanda uppgifter för den. Någon som vågar sticka ut hakan och göra en jämförelse? HK - fart och sjövärdighet och hur svårbyggt det blir?

Motor; vill gärna ha en svensk lätt konstruktion 500-600 cc. Kanske en E5o med manuell start, ingen onödig vikt! Då har jag i alla fall en propp som passar :-)

Många funderingar blev den :-)

Visningar: 894

Bilagor:

Inlägg i den här diskussionen

Hej!

Jag har byggt flera båtar I plywood, jag tycker att enda fördelen med liten eller ingen v-botten är att dom blir lättbyggda. Det är roligt att bygga i plywood så satsa på ett bygge med 15-24 grader och en längd på minst 6 meter. Du får då en mera användbar båt. Den första jag byggde var 3 meter och nästan flatbottnad och klarade vågor på någon dm. Nu bygger jag på en egen konstruktion med 24 graders v-botten och ca. 11 meter lång , helt i plywood.

mvh

Ove

Ja din nya båt kommer säkert gå mycket bättre i sjön. Lycka till !
Var din första båt en 'typ' speedy? 

Lite mer hur jag tänkte; V-bottenbåtar är förhållandevis tungdrivna. Moderna botten konstruktioner för planande båtar har ofta luftsmörjning och då kan man ge upp med att tänka plywood. Min egna erfarenhet av v bottnade båtar är att dom kräver ett evigt justerande av trimplan och motortilt  pga av passagerare inte vill sitta där dom borde eller att båten lägger sig mot vinden eller störs av svall för att få komfort i båten. Och hur kul är det? Att sätta in en automat för trimplanen tar bort tjusningen i en enkel gammal konstruktion. Och så finns det 13 på dussinet i plast. Tänkte mer back to basic.

Skulle tro att sporthydron klarar mer än någon dm sjögång eftersom den är 14 fot och bärs upp av tre istället för en punkt och borde inte alls lida av galopperings tendenser som den och alla lite äldre v-bottnar har. Skulle hellre bara trimma motor tilt och lift och gardiner och kanske ballast tankar som man gör på racer katamaraner. Nej till trimplan som ökar båtens motstånd genom vattnet.

Hej!

Den första var en båt som hette Kub 10 och var bara 10 fot, en liten sportbåt i mahogny med vindruta och en 18 hk Penta . Jag har även byggt en så kallad Galors med trepunkts skrov.

Du har helt rätt  att det är skönt att slippa trimplanen.

En båt som jag har kvar är ett busbygge i mahogny som nu är 20 år gammal och som har en trimmad v8-a och vattenjett kolla på Youtube ,skriv "351cw" så hittar du den. Den har fotgas och är 6 meter lång ca. 10 grades v-botten samt nått som liknar tre-punksskrov i fören, eftersom den vill överplanan i hög fart, eftersom motorn är så stark att jetstrålen nästan lyfter aktern vid full gas.

mvh

Ove

Härlig bus båt. Den kan du säkert reta gallfeber på känsliga grannar :-)

Hade du lagt på ett steg i fören i efterhand?

Försökte googla på kub  och båt men hittade inga bilder. Du har ingen tipsa om länk så man kan se hur den ser ut?

Det stämmer ! dom älskar den inte! Jag har lovat att bara köra på dagen när alla redan är vakna! :-)

Ja stegen satte jag på för att få en stabilare gång, den var nästan livsfarlig utan stegen och över 45 knop. Jag vet inte hur fort den går men ungefär som en vattenskoter.

Länken nedan liknar Kub 10 fast större.

http://www.sjohistoriska.se/sv/Fordjupning/Blogg/Kulturarvsbloggen/...

Här en bild med två sporthydro's på samma bild! Unik! Visst Jag tycker att den vita mycket snyggare! Hade först tänkt bygga den helt troget orginal designen ala '62 dvs mer lik den mahognyfärgade. Någon som tycker nåt?

Har börjat bygget nu och lagt upp lite bilder.

Tom börjat spackla igen skruvhålen med microballonger. Man måste ju använda all epoxy men blandat till!

RSS

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor