Jag och mina kurskamrater på Göteborgs universitet håller på och inventerar en f.d. pansarbåts-ångslup som ligger i varvshallen i Forsvik. Slupen ägs av SMM och ska på något sätt tas om hand av Forsviks varv. För tillfället håller vi på universitet på och mäter upp skrovet och forskar i slupens historik som i princip är helt okänd.

Nu undrar jag om någon här, med ledning av bilderna nedan vilka sägs föreställa slupen i vatnen i närheten av Hägersten i mitten av 1990-talet, vet något som kan leda oss framåt.

Vart hade slupen sin hemmabrygga? Vem ägde den då den var fritids/husbåt? Slupen hamnade sedan på land hos "en bonde" som tänkte skrota den, vem är/var "bonden"?

Alla tips mottages tacksamt!

 

Visningar: 472

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Har fått ett tips att fotona sannolikt är tagna vid det gamla pojkhemmet Eolshäll i Hägerstenstrakten.

Det ringer ingen klocka hos någon nu...?

Kan förövrigt tillägga att slupen är 14,6 m lång och drygt 2,70 bred, så det var en ganska rejäl båt någon hade då det begav sig på dessa foton.

Hej.

Det är den gamla bryggan nedanför Eolshäll i Hägersten, jag går ofta förbi där. Det finns ett minnesmoment där över en järn eller metal eller gjuteri industri nere vid den bryggan. Båten har jag oxå sett ligga där ( tror jag har gått där sedan 1980 talet). Men den bryggan är en friliggarbrygga och senaste åren har det legat en mindre skuta där som sjönk, samt att det längre bort på stranden in mot Mälaren ligger en större motorbåt. Båten på bilden ser ju rätt sliten ut och fungerar nog mer som tillfällig bostad än att man bryr sig om själva båten i sig, längst Stockholm stränder utanför båtklubbarna eller Skeppsföreningen eller Stockholms hamn ligger det en hel del så kallade friliggare, de flesta av de båtarna sjunker förr eller senare,  plockas upp av Stockholmshamn och skrotas eller säljs för ingenting, kanske var det så bonden köpte er slup genom Stockholm Hamn.

Det finns även en galning som medvetet sänker fina träbåtar för ta hand om dem senare, en hyfsad laurinkoster i mahogny sänktes senast vid Reimersholme, men han tar aldrig upp dem, i sötvattnet är de ju konserverade i princip. Men om ni vill veta mer skulle jag kontakta båtklubbarna som ligger i närheten av bryggan.

Är man sedan friliggare behöver man ju vatten och då tar man ofta det på närmaste butik eller liknande ställe, det ligger ju en 4H gård 100 meter fgrån båtplatsen och vore jag friliggare skulle jag gå dit och be om vatten, de som jobbar där kanske vet något om båten, 4H gården heter just Eolhälls 4H gård.

Jag skulle då kontakta  Saltsjön - Mälarens båtförbund och be dem om kontakt till båtklubbar runt Hägersten

ring dem på 08-669 12 00. eller kolla med Stockholms hamn, de kan ju evntuellt i sina rapporter från tiden ha deligerade åtgärder att flytta på båten till sitt upplag där den sedan såldes kanske?

 

Hälsningar

 

Jon

Tack Jon för ett intressant svar.

Du skriver att du tror att du sett slupen på plats i sjön och då är det väl bekräftat att det var vid Eolshäll den låg, jag antar att det dock är svårt att minnas ungefär när detta var? Vet med säkerhet att den låg kvar vid bryggan i Hägersten åtminstone till hösten 1994.

Apropå att Stockholms hamn har tagit/tar hand om många gamla "skrotbåtar" så har jag nyss fått höra att slupen innan SMM förvärvade den ägdes av en anställd vid just Stockholms hamn. "Bonden" var kanske i själva verket inte en bonde utan en hamnsjåare som gjort ett fynd då hamnen rensat bland friliggare o dyl.

Hej så kan det ju mycket väl vara. jag är själv med i ett Träbåtssälskap som heter träbåtssälskapet Skeppsmyran ( kolla gärna hemsidan) i vår vik där vårt varv ligger kommer det ofta friliggare och lägger sig och ofta kommer då Stockholms hamn och avhyser dem. Stockholms hamn hade länge fram till bara för några år sedan en uppsamlingsplats vid Skanstullsbron där de lade båtar för vidare transport. Någon man oxå kan kolla med om uppgifter på gamla båtar är Stockholms Skeppsförening. De kan kanske tipsa er vidare till några som känner till ångslupen. ag frågade här omdagen de som driver 4H gården vid Eolsgård om de kände till ångslupen men så va ej fallet, så ja skulle kolla med stockholms hamn och skeppsföreningen.

Tack för alla tips!

Det har faktiskt gått att få fram ett namn på den sista ägaren av slupen. Förhoppningsvis kan vi arbeta oss bakåt i tiden utifrån detta. Med mycket tur kanske det går att få reda på om slupen kanske förvärvades direkt från Galärvarvet då den togs ur tjänst, sannolikt i slutet av 1940- eller början av 1950-talet.

RSS

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor