Fant denne Axel Nygren tegnede båten til salgs i Oslo. Bygget på  Stockholms Båtbyggeri AB i 1899. Pris 8000 Nkr.

Visningar: 618

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Verkar lite märkligt, den Nygren-Asta från 1899 jag känner till ligger i Långholmskanalen på Göta SS (iallafall förra året) och ägs av en båtbyggare här i staden. Några fler Nygren båtar i den storleken byggdes inte på SBB 1899 så det är nog inte den Asta. Den "riktiga" har måtten 10,50 x 2,20 och seglar som SK55 S-13.

Ritning på Nygrens  Asta 1899.

Ledsen om jag krossar illusioner....

Men, i min lista över Nygrens konstruktioner finner jag två båtar byggda hos Gudmunssen i Asker (söder om Oslo, på västra sidan av fjorden) 1899, den ena heter Carmen och den andra Lilly men inga måttuppgifter finns i min lista. Kanske kan det vara någon av de två? Har KNS någon matrikeluppgift från de åren ?

MVH 

Tor.

Hittade en bild på den svenska Asta för tre år sedan bland näckrosorna i Långholmskanalen:

Ingen knuste illusjoner! Båten er ikke min ;-)

Hei, jeg bor i oslo og vurderer å kjøpe den aktuelle asta-kopien. Har du noen tips til hva jeg bør gjørefor å ta rede på hva slags båt det egentlig er tale om?

Har nå snakket med tidligere eier som kunne fortelle meg at båten er tegnet av en annen, ikke navngitt designer. Og at den ble bygget, som en av tre like båter ved Klippans verft i Stockholm i 1902. Den er fortsatt pen og se på, men jeg våger ikke dette prosjektet nå.

Det är klart du ska våga. En över 100 år gammal klassiker är ju alltid värd att ta hand om - oavsett konstruktör

Hmmm...., Klippans varv låg i Göteborg (http://klippan.hagmanstorp.com/Klippans%20Varv.htm) och där byggdes faktiskt tre likadana båtar 1903, så kallade Svan-båtar, konstruerade av Johan Enberg. Båtarnas mått var 10,24 lång och 2,34 breda med en segelyta på 53 kvm. Två av båtarna var utlottningsbåtar för GKSS 1903, Ariel och Irma. Den tredje var SS Vikens utlottningsbåt samma år och döptes till Vira. Tyvärr har jag inte tillgång till GKSS årsböcker för de åren här hemma så mer info kan jag nog inte komma med just nu.

Så vill jag hålla med Anders att det är klart att du ilker ska ta hand om båten om du har möjligheten, det blir ju mer spännande att finna historien runt en okänd båt och dessutom en av de första seriebyggda båtarna.

RSS

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor