Hej jag är ny medlem på hemsidan, som jag fastnade för direkt, här verkar det finnas samma typ av nördar som jag själv! Jag har två båtar som jag anser kvalar in i detta forum en Weedo GT och en Crescent 53dc med B20 i. Weedo´n finns det mesta av historien kring att finna både i tidningar och ute på nätet, värre är det med Crescenten! Kanske någon av er som läser detta kan hjälpa mig att fylla i luckorna, jag köpte min 53dc för 12 år sedan den var utannonserad som en-76 med aq115/100B men nu på senare tid har jag monterat ur motor och drev för renovering, det visar sig då att det är en AQ105/100A som sitter i båten (och det är förmodligen original motorn), tillverkningsnummer på båten är 1328. Jag har sett ett påstående om att tillverkningsnumren började på 1000 det skulle betyda att min båt är nummer 328, men AQ105 tillverkades väll bara 68-69? Ni andra som har Crescent 53 vad har ni för tillverkningsnummer och vet ni vilket år de är tillverkade? Jag har Crescent båtprogram från -67 och -68, och det är de två första åren för 53’an, här erbjuds den med Crescent drive 45/50 eller med utombordare. Den har ännu inte någon ruta på sidan av ruffen och det rostfria räcke som på min båt löper runt hela sittbrunnen går på de två första årsmodellerna bara längs sidorna. Är det någon som har Crescents båtprogram under åren -69 till -76 och finns 53dc med och med vilka motoralternativ? MVH Markus Wahren

Visningar: 8718

Kommentar av Per Alexandersson den 24 September 2013 kl. 22.11

Har du hittat någon information om Crescenten? sitter i samma båt:)

Kommentar av Markus Wahren den 26 September 2013 kl. 15.42

hej Per kul att det är någon som sitter i samma båt! jag vet inte så mycket mer än det jag skrev ovan men jag kan skrapa ihop lite till. -67 kom 53 dc som inombordare Crescent drive 45/50hk och som utombordare. till -68 fanns b18 med som alternativ samtidigt användes skrovet i fler modeller, Crescent 52 (styrpulpetare) Crescent 54 (dc utan ruff) Crescent 53 Cabin kom -70 eller -71. Hittade också en artikel om att Crescent 53dc med b18, på 135hk och topfart på 45 knop, körde roslagsloppet -68, låg trea men fick problem med bränsletillförsel och slutade 15. Det rostfria räcket som löper runt hela sittbrunnen på min båt kom förmodligen -71. Jag har pratat med Cremo båtar ett par gånger men får mycket lite info, och det jag fått verkar inte stämma. Vad har du för tillverkningsnummer på din båt och vet du vilket år den tillverkades?

Kommentar av Per Alexandersson den 26 September 2013 kl. 20.27

Hej Markus och tack för svar.. Jag kan inte hitta tillverkningsnummret :(  Var skall det sitta? Som jag har förstått det skall det sitta akter någonstans i motorrummet !? finner inte..  Det framgår inte på bilderna men jag har bara räcke på sidorna. motor AQ 125 A .Drev:  jag tror det är 270 eller 280.. Antar att motorn är bytt eftersom den bara tillverkades 1984 om jag inte minns fel. Lägger med lite bilder  och hoppas du eller någon annan kan komma med lite mer fakta.. Tack än en gång:)

Kommentar av Markus Wahren den 26 September 2013 kl. 21.07

hej Per

på bilden nedan (inte min båt) ser du en liten aluminiumplåt till höger om "spiroröret" plåten är lite slarvigt ditplastad men det är tillverkningsnumret, det ser likadant ut på min båt. I princip alla båtar som levererades med Crescent Drive 45/50 är idag konverterade till antingen b20 eller b21, när det gjordes var man tvungen att ta upp ett större hål för drevet och det är möjligt att brickan försvunnit i den vevan. De båtar som hade Crescent drive från början (i alla fall de jag sett) hade en inte lika förstärkt akterspegel och dessutom har de inte cementklumpen inplastad i fören. Ett sätt att få byta motorn, hörde jag en gång på en skärgårdspub, manen som köpt båten ny tyckte att den var alltför slö, efter några år med crescent drive, men hanns fru vägrade gå med på att uppdatera till en b20. En dag när frun skulle låna båten, jag visste det i förväg sa manen, hade jag låtit bli att tanka. När frun skulle åka tillammans med sina vänninor sa jag att det var dåligt med soppa så börja med att tanka, jag var nämligen tämligen säker på att hon inte visste att motorn var en tvåtaktare och därför behövde oljeblandat. Det gick som han planerat motorn skar och en b20 fick monteras, jag har fortfarande inte berättat för henne fast det gått 35 år avslutade han sin historia. Idag är det lite tråkigt eftersom det i stort sett inte finns några kvar med Crescent motorn. Nu får vi hoppas att några till fyller på med vad de vet / Markus

Kommentar av Per Alexandersson den 27 September 2013 kl. 13.01

Kul historia:) Ser fram emot att sticka ner till båten i helgen  för att kolla nummerbrickan... Ang.Crescent båtprogram från -67 och -68, har du det digitalt? skulle hemskt gärna tittat på det... Om din teori stämmer ang relingen som bara är på sidorna på min båt, så skulle den då vara från 67-68!?

Kommentar av Per Alexandersson den 27 September 2013 kl. 14.20

Kommentar av Markus Wahren den 30 September 2013 kl. 9.18

hej igen Per

nja, jag tror att det runtomgående relingen kom tidigast -71 men mer troligt -72. Akterpulpeten du har fanns inte på första årsmodellen -67 så den kan du ta bort, den stora rutan du har fanns inte -68 så även den årsmodellen går bort. Gissningar; den större rutan du har fanns förmodligen inte -69 då båtarna hade en liten rund ruta. Då återstår -70 och eventuellt -71, jag gissar alltså att din är en -70 eller -71 (kanske -72).

Jag kan inte se om din motorhuv även täcker bränsletank-kopplingarna eller om det sitter en liten lucka där. men det ser ut som om orginalluckan var rund i formen, så såg den ut på båtarna med Crescent Drive motorerna  de med b18/b20 har en kantig nedre del av huven (med 3 sidor) denna huv sträcker sig 15-20cm längre fram och täcker då även bränsletank-kopplingarna. Jag skall vid tillfälle scanna in broschyrerna och ta lite kort. MVH Markus.

Kommentar av Per Alexandersson den 1 Oktober 2013 kl. 18.16

Hej igen Markus,

Tack för lärorik och kul läsning :) Angående tillverknings numret, så var det som du befarade, det har försvunnit under om byggnation. Jag kan se platsen där det suttit (Syns även på bilden).. Det var synd :( Hur som helst så har ju du klarat ringa in ungefär när båten är tillverkad , och det är jag jätte glad för. Tack! 

Ser fram emot bilder och broschyrer .

Mvh 

Per

Kommentar av Markus Wahren den 4 Oktober 2013 kl. 20.04

hej igen här kommer en lång rad med scannade broschyrer från Crescent '67 & '68.

Kommentar av Markus Wahren den 14 Oktober 2013 kl. 21.33

Hej igen Per, jag har idag pratat med en gammal vän som också har en 53DC han köpte den på 70-talet och kunde berätta att hanns är en -70 och den har små runda fönster, tyvärr har han slarvat bort tillverkningsnumret vid motorbyte. Hanns båt hade den lilla Crescent drive motorn när han köpte den och enligt honom gick båten riktigt bra och snålt med den. Men motorn var alldeles för opålitlig och det var huvudskälet till att han tillslut bytte till en b21 (AQ125).

Det betyder alltså att din inte är en -70. det lutar alltså åt en -71 eller -72

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor