Så till slut så riggade vi Thalatta på Skutvikens Varv i Saltsjöbaden fredagen de 24 maj kl 19.00. God hjälp fick vi av Michael Gruvberg, Mattias Malmros och hans Tina...

Här vevas masten upp av Michael G i den mycket gamla mastkranen. På Thalatta ser vi Mattias Malmros.

Till slut så var masten på plats. Det är minst sagt tålamodsprövande att försöka masta på en segelbåt i Lännerstasundet på en fredagkväll. Motorbåtstrafiken utanför på väg in i Baggensstäket är mycket tät med påföljande svallvågor som får Thalatta att rulla mycket... Men trägen vann. Efter detta arbetspass så åt vi middag (Pitaburgare) tillsammans med Mattias och Tina på Filips Pizzeria och Grill i Fisksätra. När middagen var klar åkte vi ner till Fisksätra Marina där vi hade seglen på segelloftet. Lars satte igång med att sätt i de nya siffrorna i seglet, 55 S-54. Jag tog och öppnade säcken med genuan som visade sig vara en 2 meter för lång fock. Nu var goda råd riktigt dyra. Lösningen blev att vi snabbt klippte av 3 meter och sprang ner till kapellmakaren som fort slog i ett nytt hals och ett nytt skothorn samt fållade underliket... pust.

Vid kl 21.50 så lämnade vi tillslut Skutvikens varv men arbetet var ingalunda slut. På färden mot Wasahamnen så monterades bombeslag, bom, gaffelbomsbeslag, gaffelklo och gaffelbom... mm mm mm... Vi kom fram till Wasahamnen vid midnatt. Därpå följde ett par timmar attacksömn (som räknas dubbelt ;-) På lördagsmorgonen fortsatte meckandet med en frenesi med montering av ledvagn på akterdäck, skotpunkter, backstag, storskot mm mm mm. Tidspressen gjorde att lösningarna blev mycket improviserade och många skarpa genvägar togs. Likaväl så plundrades båtgrannarna på diverse schackel och liknande... Men tillslut, tillslut 20 minuter innan start så lade Thalatta ut från Wasahamnen och kunde hissa segel på sin gaffelrigg. Första gången på 80 år som hon seglar gaffelriggat.

Här seglar så tillslut Thalatta utanför isbrytaren St:Erik den 25 maj 2013, 101 år gammal!!!

På bilden har storseglet just hissats och arbete pågår med att hissa focken.

Den riktigt stora och mycket överraskande händelsen inträffade på middagen i båthallen i Wasahamnen då vi fick mottaga "Skärgårdsmässans Utmärkelse Årets Veteranbåt 2013" för "Årets räddningsinsatts"...

Nu återstår att återställa alla genvägar som togs för att kunna komma till Wasahamnen och sedan är planen att Thalatta ska säljas. Vårat uppdrag är då slutfört. Thalatta är åter igångsatt och seglandes och har alla möjligheter att kunna leva och segla i många år framöver.

Tack till alla som hjälpt, stött och på annat vis underlättat för oss. Tack även till alla som kommit med glada tillrop under helgen.Tack så mycket. Det värmer verkligen.

Med seglarhälsning/

Bobby Cyrus & Lars Nordlund.

Visningar: 485

Kommentar av Tor Hedvall den 27 Maj 2013 kl. 8.22

Grattis till ett fantastiskt arbete!

Vilken arbetsinsats, veteranbåtsSverige bugar och bockar!

Kommentar av Birger Edelberg den 27 Maj 2013 kl. 18.33

Härligt jobbat, nu väntar väl nya tag med Dezir

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor