Ytterligare en dag i Ninnis buk, idag hade vi bestämt att göra om basningsförsöket från förra helgen, denna gång med spantämnen som var tillräckligt fuktiga efter fem dagar i blöt. Jag åkte ner på förmiddagen och började förbereda, hade ambitionen att basa fem spant, de tre på styrbordsidan och de två främre på babord (alltså inte längst fram utan de främre i kajutan). Insåg ganska snabbt att jag dels inte skulle hinna få bort de fyra nitarna som satt fastkrökta mellan bordläggning och balkvägare och dels inte hinna skrapa bort en massa gammal linolja och annan ävja som sitter där babordsspanten ska monteras. Hade hoppats att jag skulle hunnit med det i torsdags men då blev det bara halvannan timme innan jag var tvungen att åka hem och värma mej, tio minus var det då och nu låg yttertemperaturen runt behaglaiga noll, Jag nöjde mej med att hugga, slita och bända bort stumparna av det som en gång varit järnspant under de gamla träspanten. Längst ner mot kölplankan satt eländet fast intill en kraftig träbottenstock så det var hart när omöjligt att få bort stumpen. Till slut kom jag på att om jag försiktigt borrar små hål, eller bara fördjupningar i metallen så gick det att vicka av stumpen. (Järnspanten fortsätter ju ner i spunningen mellan sambordet och kölplankan och eftersom jag har kvar samborden så måste jag kapa spantet någonstans ovanför spunningen och ju närmare kölplankan ju svårare....) 

Efter lunch hade värmen i bastrumman uppnått de eftertraktade 99 graderna och då stoppade jag in ämnena i trumman. Under den närmaste timmen fortsatte jag med pillejobbet att få bort nitarna under balkvägaren, många svordomar och skrubbade knogar och inte blev jag färdig heller.

Nåväl, efter den timmen så anlände hantlangarna Tomas och Göran och vi satte igång med själva hantverket. Ut med första ämnet och Tomas sa genast att det var mycket mjukare än förra helgens "träiga" spant. Vi klämde, tryckte och pressade upp spantet under balkvägaren och med hjälp av kofot som hävarm tryckte vi in den sista biten på plats. Göran drog fast spantet från utsidan och vi kunde pusta ut, första blev lyckat. Andra spantet rycktes ur trumman, det var dagens kortaste, bara dryga metern. Tomas och jag klämde, tryckte och pressade även detta på plats och vrålade åt Göran på utsidan att skruva. För att underlätta kommunikationen mellan in- och utsida hade vi numrerat borden med krita och då blev det mycket lättare att förstå vilka skruvar som skulle dras. Dags för dagens sista spant och det drogs ur trumman och klämdes på plats som de två föregående, kändes lätt som en plätt alltihop. Vi konstaterade att det gått över förväntan idag och kände oss väldigt nöjda. 

Lärdom: Se till att ämnena som ska basas är rejält fuktiga innan basningen och underlätta kommunikationen mellan in- och utsida med tydlig märkning av spant och bord.

Lite efterarbete blev det med att torka ur hålrummet då bastrumman droppar hela tiden ånga passerar genom den. Trots baljor under så blir det en hel del vatten här och där som man får ta hand om.

Visningar: 110

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor