Kom igång sent idag men höll på länge istället, började med att skapa ett nytt verktyg som jag kallar Spantdödaren och det är en skiva cirkelsåg på 55 millimeters diameter som jag monterade på en 8 mm bult och satte fast i borrmaskinen. Sedan var det bara att slipa bort resterna av spantet nere i hålrummet. För att se något därnere använde jag en spegel, lite större än
tandläkarens men med vissa likheter. Äntligen kunde jag få bort spantet JB5 i ett stycke och JS5 hade jag ju tagit bort för lång tid sedan så nu ligger de på däck tillsammans och väntar på att jämföras med Nisses mallar så småningom. Så med andra ord, Nisse, det är dags för mallning igen. 

Sedan bytte jag ut Spantdödaren i borren mot kvistborrarna och så gav jag mej på bordläggningen utanför JS0 så att innan lunch hann jag med att limma ett gäng proppar.

Efter lunch blev det monteringsarbete i verkstan av en ny bandsåg som Tomas och jag har införskaffat, i köpet ingick en spånsug också. När vi var klara med det så åkte jag ner till båten igen och skrapade bort en massa gammal linolja och mönja där det borttagna spantet suttit.

Efter detta åkte jag hem till verkstan och sorterade skruvar en lång stund...

 

107 och en halv dag kvar.

Visningar: 123

Kommentar av Stefan Stran den 22 April 2011 kl. 22.18

Hej spantdödaren,

Vad är det som gör att spanten spricker,kan man göra något med dom begynande sprikorna eller är det bara att byta?

 

Glad Påsk och tack på förhand!

 

Stefan

Kommentar av Tor Hedvall den 23 April 2011 kl. 15.56

Hej Stefan,

 

När det gäller de trasiga träspanten så är en del spräckta längs med:

dDssa spant är inte så många och förmodligen skulle man kunna montera bort dem och limma men då är ju risken att dom spricker någon annanstans.

Den andra typen är knäckta rakt av:

Dom här spanten är ju bara att byta men jag har ju seglat med dem i det här skicket i snart 30 år men förmodligen har förfallet ökat med åren. 

Anledningen då?, jo jag tror att vartefter båten har svällt ut där jag nu justerar in bordläggingen så har till slut något brustit och då har träspanten givit upp ett efter ett. Av de 30 träspant som jag byter är det 16-17 stycken som är av, resten är avkortade tidigare eller har tagit stryk av att ha nitats ihop med järnspant och blivit deformerade. 

 

Glad Påsk på dej också !

 

Hälsningar

Tor.

Kommentar av Emil Nordlindh den 26 April 2011 kl. 9.08

Hej Tor!

Hoppas allt är bra. Kul att följa din framfart. Lycka till framöver

/Emil

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor