Hej Åke,

Om jag inte minns fel tror jag att "vår" Mimmilock  hette Delfin när pappa köpte henne. Hon hade legat upplagd under hela kriget och pappa köpte henne på land 1944, -45 eller kanske t.o.m. 1946 då bränslerasoneringen tog slut. Mimmilock var min äldre brors smeknamn på vår mamma.

Hela familjen gjorde många  turer på Göta kanal och runt kusten från April till Oktober. På somrarna kunde hela familjen bo i båten upp till fyra veckor. Vi var fyra barn med endast ett års mellanrum. Jag var yngst och kom ombord som spädbarn. Vi barn bodde i salongen och våra föräldrar i förpiken där pappa lät  bygga in uppfällbara sängar som var bredare och högre upp än de fasta kojerna.

Inget kylskåp men ett isfack och en två lågig gasspis.  I en av garderoberna i salongen förvarades gastanken.

Delfin visade sig vara sjöduglig då jag minns svåra oväder med stormar  på Vänern och en ganska dramatisk storm när Hallandskusten passerades med stora vågor från sidan. Delfin rullade kollosalt men vi kom helskinnade fram till Torekov med dåtidens lilla hamn.

Av de bilder jag sett så är Delfin identisk med orginalet vad beträffar salong, förpik och toalett. Även kommandobryggan inuti tycks vara mkt likt orginalet. Fönstren på kommandobryggan har kommit till senare då det tydligen var mode  med runda hörn på rutorna. Om det runda kan tas bort och göra mer fyrkantiga  hörn på kommando-fönstern samt försöka göra mahognyn något smalare mellan rutorna skulle båten bli mer likt orginalet. Annars är Delfin oförändrad utifrån.

Alla salongs- och förpiks- "fönstren" är definitivt orginal.

Vad jag kann minnas var vi ovetande beträffande var,och när Delfin hade byggts, samt vem som kan ha ritad henne, Vi trodde att Delfin var byggd någon gång på trettiotalet och det fanns vaga påståenden att spritsmugglaren Piska hade låtid bygga och använt båten  för smuggelturer till Estland.

Ser fram emot bilder på Delfin och gärna blider under arbetets gång om förbättringar/reparationer utförs.

Hj. hälsningar

Sven

Visningar: 351

Kommentar av Åke Vallin den 9 Augusti 2014 kl. 7.25
Hej Sven!
Jag googlade lite på ditt tips och hittade en bok "Mina äventyr av Algoth Niska" som kan stämma med vad du säger. Han var spritsmugglare under förbudstiden och hade tydligen ett antal olika båtar under "karriären" Jag har beställt boken hos skärgårdsgalleriet. Har man lite tur så kanske han nämner något i den som passar in på DELFIN. Jag fortsätter forska och hör av mig på bloggen. Bilder på renoveringsarbetena kommer så småningom. Vad jag kan säga är att DELFIN är i ett mycket gott grundskick vad beträffar allt i trä som skrov, spant, däck mm. Hon är i övrigt nu helt naken från utrustning som elutrustning mm. Jag har låtit rita ett nytt elchema, och kommer att dra allt nytt, självklart jobbar jag med rätt grejer som tex förtennade kopparkablar, kopplingsdosor av äldre aluminium typ o.s.v. Hon kommer att få alla bekvämligheter som kyl, spis, värme, belysning i salong och förpik. Men var lugn, hon kommer att behålla orginal i allt som är möjligt. På akterdäck bygger jag ett nytt mahogny klaffbord i gammal stil, detta har då även som funktion att dölja livflotten som ju är skrämmande modärn i vit plast. En vktig sak är att jag under renoveringen ställer hela tiden för att hon skall vara körbar, just nu går hon som ett urverk. Hör av dig Sven om du skall med på en tur.
Vänligen Åke
Kommentar av Sven Schéle den 11 Augusti 2014 kl. 15.16

Hej Åke,

Jo, det är klart att det är spritsmugglaren Niska och inte Piska som jag skrev men det har gått dryga femtio år sedan jag hörde namnet sist. På akterdäck fanns ett hopfällbart bord i mahogny, som jag tror delade plats med bensintanken (Albin gick på bensin)  under akterdäck/durken. Trevligt att höra att Delfin generellt är så frisk i trät plus de galvaneserade spanten. Se fram emot bilder under renoveringens/utrustningens gång.

Hj. hälsningar

Sven

Kommentar av Åke Vallin den 21 Augusti 2014 kl. 21.26
Hej igen Sven!
Nu har jag läst boken "mina äventyr av Algoth Niska" han nämner många båtar som varit aktuella under hans aktiva smugglartid, dock inget som verkar stämma med DELFIN. Det kan inte ha varit en helt obetydlig båt för honom om det är han som beställt den varför han kanske borde ha nämnt den. Nu talade han ju mest om smugglarbåtar. DELFIN kanske mera var avsedd som privat båt varför han utelämnat denna i boken. Har du någon teori om det?
Vänliga hälsningar Åke
Kommentar av Sven Schéle den 21 Augusti 2014 kl. 22.01

Hej Åke,

Vad jag minns var det  mycket vaga påståenden eller bättre ryckten om Niska och Delfin. Det var ett stort frågetecken när, var och av vem båten hade byggts. Ganska märkligt med en  för tiden rätt imponerande båt, som när vi hade den under 40-0ch 50-talet alltid var i toppskick (Pappa var pedant; inga skor m.m.). Det var ju inte så många fritidsbåtar på den tiden och det blev alltid lite folksamling när vi la till särskilt i de små städerna längs kusten. Det satt en liten klinkbyggd mahognyjolle på salongstaket. Den var liten men mkt vacker i proportionerna, en riktigt liten pärla. Den var till stor glädje för min bror och mig från 4 och 5 år och upp. Det var bara ett år mellan oss. Niska eller inte Delfin är en klart speciell båt.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor