Igår kom Nisse på besök och hjälpte till med JS5 som inte riktigt ville komma på plats, efter en stunds slipande med vinkelkapen och hamrande med släggan så kunde vi passa in även det spantet på plats. Sista järnspantet, känns bra! 

Efter Nisse hade åkt så markerade jag nåten på spanten och tog loss båda J5-spanten och åkte hem till pelarborren. Lite annat småjobb och familjeangelägenheter kom emellan så det blev inte något borrande igår.

 

Började dagen idag med att markera var jag skulle borra i sapntet och så satte jag igång, tog någon timme så var jag klar. Packade bilen med verktyg och spant och for ner till Ninni. Drog ut slangen och kopplade in vattnet för att få en bättre båtmiljö. När jag flyttade runt på slangen inne i skjulet så ringlade en orm snabbt iväg och försvann ut. Jag hann inte se om det var en snok eller huggorm men troligtvis det första för det lilla jag såg av den så var det inget zig-zag mönster på ryggen. Nu har jag haft koltrastar boende under jollen i vintras, getingar i maj och nu en orm, rena zoologiska trädgården. För några år sedan bodde en skygg vildkatt därnere som vi döpte till Skräcken efter en tecknad serie i tidningen, Fähunden tror jag serien hette. S ´Marianne af Torö låg granne med Ninni för många år sedan och då byggde en ekorre bo i aktern på henne under vintern så vid sjösättningen var det ekorrungar i båten.

Inne i båten var det inga djur vad jag kunde se så spanten trixades in på sina respektive platser och sedan började jag borra hål för skruvarna. Många timmars gnetande upp och ner i båten och skruvande och muttrande innan jag hade nästan alla på plats. De två översta fästena ska markeras nu när spanten sitter på plats för att få rätt läge genom bord, spant och balkvägare. Längst ner kom jag inte åt med borren med vinkelväxel för det är för trångt, måste hitta på ett sätt att borra de hålen, blir förmodligen att skava för hand på något sätt. 

Jag blev heller inte helt nöjd med skränkningen på ena spantet i det undre slaget, "ryggen" på spantet ligger fint mot bordläggningen hela vägen men "läppen" sticker upp 5-8 millimeter:

Här ligger det an snyggt och fint
Men här är det lite för mycket skränkning 

Visningar: 139

Kommentar av Tor Hedvall den 26 Juni 2011 kl. 20.39
Glömde skriva in att det nu är ungefär 90 arbetsdagar kvar....

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor