Den senaste arbetsdagen har resulterat i ett limmat och två fastnitade spant.

 

Arbetsdagen började redan i onsdags med att jag städade upp efter sista basningen, trumman åkte upp i takstolarna där den är ur vägen och kokapparaten flyttade jag bort ur sittbrunn. Torkade upp vatten som hade hamnat här och där under basningen och så letade jag rätt på några av de tidigare knäckta spantämnena som jag tog med hem till bandsågen. Sågade ett antal tunna ribbor som skulle kunna användas till att limma det sista 118 cm långa spantet.

Torsdag morgon ägnade jag två snabba timmar med mallning av spantet i båten  och sedan limma ribborna i en jigg i  verkstan.

Limjigg med vrangmallen lagd ovanpå tvingarna.

Idag var jag uppe före soluppgången och väckte tuppen (eller om det var ungarna?) och sedan ner till Ninni och började borra upp hålen genom bordläggningen och genom spanten. När hålen var borrade och försänkta stoppade jag i en kopparspik och dunkade in den. Höll på så en stund och blev klar med två spant till klockan nio då Nagelapan Olle dök upp. Olle hade begränsat med tid så vi satte igång med nitandet och efter ett par timmar satt spanten TB14 och TS15 fast (exklusive de grova nitarna i balkvägarna, dem får jag ta en annan gång). Tack snälla Olle !

På eftermiddagen fortsatte jag en stund med att spika nit i de tre återstående spanten TS11, -12 och -13, så nu är det ett par timmars nitande och montering och nitning av sista spantet, sen är alla spant på plats!

Då blir det fest!

 

Så här ser det ut i Ninni nu.

 

65 arbetsdagar kvar

Visningar: 164

Kommentar av Henrik Widstrand den 21 November 2011 kl. 13.54

Ser fint ut när går stålspantena på galv?

Kommentar av Tor Hedvall den 21 November 2011 kl. 18.57

Ska försöka få fast alla träspanten denna vecka och början på nästa.

Det har ju blivit lite "restjobb" här och där, pluggar som måste pluggas om, nitar genom balkvägarna o.s.v Detta måste städas upp först tänker jag och så tänkte jag ha "Spantlagsfest" ombord innan jag börjar montera bort jänspanten igen så efter första december börjar jag med "galvningen". Räknar med att montera bort 3-4 järnspantpar på ett par dagar och vidga alla hål någon halvmillimeter för att sedan köra till galvningen. Har avtalat med en smidesfirma att åka med dem så kanske jag kan få tillbaks spanten efter någon vecka för att montera på två dagar och så ta bort ett gäng till ....., ja så får det fortsätta i tre gånger så i bästa fall sitter alla spanten slutgiltigt på plats under januari.

Kommentar av Henrik Widstrand den 22 November 2011 kl. 7.49

Skall  du lägga något mellan bord /stålspant?Ffins olika skolor undrar vad du fått föt tips?Har inga egna förslag är bara nfiken.

Lycka till

HW

Kommentar av Tor Hedvall den 22 November 2011 kl. 7.56

Funderar på att stryka tjock mönja på spanten innan jag monterar dem.

Så det kanske är dags att börja blanda nu, enligt ett gammalt recept ska man röra pulvret med linjolja i tio minuter varje dag under två veckor.......

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor