Min far hade en Petterssonliknande mahogny kryssare åren 1964 till 1973. Det var innan jag hade kommit till tonåren men de minnena har satt sig fast ordentligt. Jag har sedan några år forskat om denna båt och försökt få fram historien till den, både tidigare ägare och senare och framförallt, finns Monalisa kvar ?Här står min far Evert vid rodret och det är första gången den skall upp på land, året är 1964. Min mor trodde Evert köpte den på en båtklubb i Pålsundet.

Ett massivt renoveringsarbete väntar. Båten hade namnet Monalisa och var drygt 9 meter lång och 2 meter bred. Jag har funnit två systerbåtar till Monalisa: Ingalena (Norröna) och Ellinor. Ellinor finns med här på forumet.

Här står jag själv vid rodret, det är 3 år senare och båten har renoverats och byggts om. Idag kan man tycka det är lite synd att originaldetaljerna inte bevarades, men det var andra tider då, den skulle vara praktisk och användbar.

Vi kallade alltid den för en Petterssonbåt. Men när jag forskat om den har jag funnit andra ritningar, en av dom stämmer väldigt väl överens och den ritningen har Viktor Israelsson gjort, en annan ganska känd båtkonstruktör. Det som är lite speciellt med Monalisa är de 4 ventilerna, inte så vanligt på C.G. Pettersson båtarna. Troligen var den byggd på varvet Gustafsson och Andersson vid Lidingö. På ritningen står att beställaren var Törnqvist, J. K, men det kan ju vara en av systerbåtarna och det kan ju vara fler än de 3 jag känner till.

Har jag sådan tur att någon av er känner igen Monalisa och kan berätta något mer ? Kanske någon har bilder utav den före 1964 i era föräldrars album.

Ni kan besöka min hemsida och läsa om fler detaljer jag fått fram:

http://www.astrofriend.eu/vehicles/everts-cruiser-monalisa/everts-c...

Lars, son till Evert som ägde Monalisa åren 1964-1973.

Visningar: 143

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor