Så är alla nåtlisterna utputsade. De grövsta jacken och bucklorna spacklade. Friborden slipade 3 ggr. Efter ordentlig avtorkning så la jag på 2 lager med Intertox som jag har kvar sen tidigare. Sedan har jag oljat friborden med 50/50 rå linolja och balsamterpentin. När oljningen sedan är klar så ska friborden målas... Sjösättningen hägrar...

Visningar: 450

Kommentar av Emil Nordlindh den 4 September 2013 kl. 13.12

Härligt tempo! Fantastiskt med alla vackra båtar som ni räddar.

Kommentar av Birger Edelberg den 4 September 2013 kl. 16.06

Ser snyggt ut!

Kommentar av Bo Wahlström den 4 September 2013 kl. 19.11

Imponerande vad fort det går!

Fråga: nåtlimmar ni inte hela vägen? ser ut på sista bilden som nåtlimmningen slutar en bit in under vattenlinje? eller är det en synvilla?

Kommentar av Bobby Cyrus den 5 September 2013 kl. 8.48

Hej Bo,

Nej, det är ingen synvilla. Dock är det så att båtens flytläge är ca 7-10 cm under den "målade" kanten. Jag låter botten vara som den är. Nåtlimningen i friborden är nog med ansträngning på skrovet. Dezir är en furubåt på träspant och risken som föreligger om man limmar hela båten är att när furun sväller så smäller borden loss från spanten. Detta finns väl dokumenterat. Idealet vid nåtlimning är en mahognybåt på stålspant. dels är mahognyn mycket stabilare än furun och dels är stålspanten starkare.

Att vi slutar limma där vi gör är helt enkelt så att den gamla nåtlimningen (furulister i cascofen från 70-talet som hade lossnat) gick dit. Sen har vi ökat längden ca 10 cm för att få friskt virke att limma i.

Ett annat skäl att inte limma botten är att denna furubåt stått på land i 6 år och behöver komma i vattnet för att, dels svälla ihop och dels att "hitta" tillbaka till sin form...

/Bobby

Kommentar av Bo Wahlström den 9 September 2013 kl. 21.07

Tack för utförligt svar! Man lär sig nytt hela tiden :-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor