Plötsligt händer det........

...Kurre skall få tillbaks sin originaltyp av motor! Fast kanske liiite förbättrad men det blir en Ford Flathead V8 om allt går i hamn!

Efter att planerna gick i stöpet med den befintliga Rover V8:an så försöka jag få tag i nya kyllimpor till den motorn då de medföljande egentillverkade sakerna läckte för mycket vatten för att fungera. Nya limpor i aluminium hittade hos en firma i England så det problemet var löst men sommaren var redan så långt gången och för mycket arbete återstod på Kurre för att en sjösättning skulle vara rimlig detta år.

Jag hade sedan tidigare ibland funderat på att återmontera en originalliknande motor i Kurre, som från början var en Ford Flathead V8 mod 60, men det föll alltid på att det skulle bli väldigt kostsamt att bygga en ny samt extremt svårt att få tag i de marina delarna. Inte ens i USA finns det några marina delar att tillgå då dessa motorer var mer sällsynta där än här hemma som båtmotorer!

Efter ett samtal med en inte helt okänd person här på forumet så slängde jag ur mig:

- Vet inte du av någon gammal marin Ford sida som man kan ta delar ifrån? Jomänvisst, kom svaret!

Jag blev tyst i den andra änden... - Finns den kvar frågade jag? - Skall kolla, blev svaret!

Inte allt för många dagar senare köpte jag osett en komplett Ford Flathead V8 från 1953, med backslag och limpor! :)

Motorn skall ha suttit i en nyare Essbåt, typ från ´53 och blivit urlyft för ett par år sedan men fullt fungerande, om än lite trött, vid tillfället!

Motorn gick direkt upp till en bekant i Storuman som jag lärde känna på Wheels bilträff i Umeå i somras, en van custom- och motorbyggare som specialiserat sig på Flatheads. Han kommer att utföra allt renoveringsarbete tillsammans med mig. Så här såg ´53:an ut vid ankomsten:

Notera den speciella kapslingen av tändsystemet. Är det någon som vet mer om detta?

 

Motorn är en industrimotor från början och det kanske var så Forslund jobbade, jag vet inte?

Planerna för motorn återkommer jag med inom kort! ;)

 

  • Per-Åke Olsson

    hmmmmmmmmmmm.... härlig motor ;)

  • Håkan

    Hoppas du har rätt Per-Åke! ;)
  • Anders Værnéus

    Det blir att samla ihop alla som åker Flathead nu Håkan. Vilka är det som har sådana maskiner stående? Per-Åke - du har väl en? Janne Hansson likaså. Och så Ronny och Örjan. Men är det några fler?

  • Håkan

    Janne Hansson,  e d han i Cafe Bärs? :D

    Låter som ett härligt gäng!

    Men hur många båtar med originalmonterade Flatheads har det förekommit i Sverige, det vore intressanta uppgifter att få reda på Anders! ;)

  • J2000E

    "Notera den speciella kapslingen av tändsystemet. Är det någon som vet mer om detta?"

    Skulle tro att det är en tidstypisk Scintilla magnettändning.

    Med vänlig hälsning

    JE

  • Håkan

    Spännande JE, det kan du ha rätt i! :)

  • Lars Olsson

    Ess-båten vi just nu jobbar med (Relda) har sin originalmotor kvar, en Ford 59 A-B från -46.

  • Håkan

    Kul att höra Lars! Är Relda från ´46 med eller ...?

    Har du några bilder på backlag, motorfästen mm får du gärna höra av dig via e-post! :)

  • Lars Olsson

    Enligt de uppgifter vi har så byggdes Relda (ägaren Adler baklänges) -39 och färdigställdes -46 när det åter fanns motorer att tillgå efter kriget. Hon har även ratt och rattstång och växelspak med V8 knopp i bakelit från en Ford -46:a. Backslaget är ett Björckanders BU2, finns bild i min blogg. Ska se om jag kan ta några bilder på motorfästena.

  • Anders Værnéus

    Det levererades i alla fall 15-20-tal Essbåtar med V8:an originalmonterad. Lägg sedan till några med V12:an och sedan resten med Ford-fyror, Gray-sexor och allt vad som nu letade sig ned under luckorna...

  • Håkan

    @ Lars: Fränt att allt det är kvar, jag blir lite avundsjuk! ;) Du får gärna skicka bilder på alla de detaljerna du nämner!

    Björkanders var ett nytt namn för mig? Bygger de på Paragon eller påminner det om mitt ovan?

    @ Anders: Det var så många i alla fall, å hur många fins kvar idag av Ford Flathead-båtarna tror du? Ingen aning tillverkare som testade Ford V8 sidor?

  • Anders Værnéus

    Gid F-backslagen gjordes ihop med Björkanders som var en Paragon-kopia - lätt förändrad. Det finns allt kvar några stycken V8-båtar. Ninnie, Kurre, Taj Mahal, Relda, Snigeln, alla de små mm, mm...

  • Stefan Lindberg

    Kul info om Björckanders backslag. Sitter ett på en Ford Zephyr Six jag har ståendes men har inte hittat någon info om det. Även NGB:s backslag passar till ett flertal gamla Fordar; det är väl ett sådant du har Håkan? Nils Gunnar Benzler dog nyligen, salig i åminnelse. Trevlig gubbe som jag hade tur att prata med för ett par år sedan.

    Mitt Björckander tappar backen sa förre ägaren, dvs den hoppar ur.. undrar om det går att laga...? eller är det månne utslitet..

  • Håkan

    @ Anders: Tänk att samla dessa båtar på ett och samma stålle någongång.....

    @ Stefan: Aha, du ser at mitt är ett NGB alltså? Vi har inte hittat några som helst kännetecken, hur ser man det?

    Vad byggde han sina backslag på då, egen konstruktion l r ?

     

  • Anders Værnéus

    Lite motorkärlek från en viss herres arkiv... :)

  • Stefan Lindberg

    @ Håkan - Mittåt! jag tror banne mig jag såg fel. Det är nog inte ett NGB trots allt. Kanske ett Björckanders ? :-)

    Och grattis till en helskön motor glömde jag säga!

  • Lars Olsson

    Björckanders BU2 ser ut såhär:

  • Håkan

    @ Stefan: Tack!

    @ Lars: Tackar! Jämför man din bild och min bild nedan så ser backlasgen ut att vara identiska, förutom att det inte är något namn ingjutet i mitt! Då vet jag lite mer om Kurres nya backslag! Vilken olja skall man ha i ett sådant, hypoid eller inte?

  • Håkan

    Är backlaget gjutet i aluminium tro?

  • Stefan Lindberg

    Man brukar köra samma olja som i motorn i de gamla mekaniska backslagen. Kanske en s.k. rak olja är lämplig annars (SAE30)?

  • Stellan Egeland

    Den inkapslade tändningen ser ut som en vanlig tändmagnet, var det inte Scintilla som hade dom där locken? Hur som helst så får man bra mycket mer brudar med magnet än med batteritändning! Finns en gubbe på Östermalm i Stockholm som fixar den åt dig om den är trött.
  • Stellan Egeland

    Nu lyckades jag få fram alla kommentarer, med min skittelefon och såg att J2000E redan svarat.
    men varför köra rak olja i motorn, den blir så tunn när den är varm(och tjock när den är kall). Jag kör 20-50 mineral i alla mina sidor och dom mår prima. Det finns dock två fördelar med rak olja, den ena är att dom klara extrema lagertryck, som tex, nitromotorer ser. Den andra fördelen är på gamla motorcyklar med torrsump som står parkerade ett tag. Den raka oljan blir som bekant tjock, och läcker inte lika lätt förbi checkvalves, och fyller upp vevhuset.
    Jag är en bakåtsträvare av rang, men raka oljor i bruksfordon ser jag bara nackdelar med sedan multigraden uppfanns.
    Mvh, Stellan
  • Håkan

    Tack för tipset Stellan men det finns redan andra planer för tändningen, dock är tanken att försöka behålla kapslingen......;)
  • Håkan

    Vi pratade om bakslaget Stellan, inte motorn! ;)
  • Anders Værnéus

    ... Och motorn HAR suttit i en nyare Essbåt Håkan. En 52-53 för att ringa in det hela. Finns kvar i livet och mår prima... ;)
  • Håkan

    Toppen Anders!
    Glömde fråga, följde det någonsin med en instruktionsbok till motorn med båtarna?
  • Stellan Egeland

    Håkan, jo jag såg det. Men det stod "samma som i motorn, SAE 30".
  • Håkan

    Oops, d fattade inte jag....tur du är uppmärksam! ;)
    När d gäller motorn är jag nog inne på ditt olje-val men backslaget är fortfarande ovisst om vad som är bäst? Skall den vara nypande pga att d r ett helt mekanisk backslag eller kan det äventyra livslängden?
  • Stellan Egeland

    Spontant skulle jag säga samma sak där, men jag känner endast till dom backslag jag mekat med, och det är inte många, så jag är knappast expert inom ämnet. Om det är ATF du tänker på med nypande, så tror jag det går utmärkt också, möjligen är den lite tunn, och leder till ljud från eventuella splines och kuggflankspel.
    Här är det nog bäst att lyssna med fler... Och sen försöka bilda sig en egen uppfattning från det. Som vanligt med andra ord.
  • Stefan Lindberg

    Sorry om jag mumlade i skägget. Jag menade inte att man ska ha SAE30 (eller med andra ord gräsklipparolja) i motorn, men jag har hört någonstans att man kan ha det i ett mekaniskt backslag. Blev rekommenderad en gång att köra SAE30 i både motor och backslag men då gällde det en Albin o21. i Fordsidan är det nog bäst att köra 20W/50 i både tråg och slag. Skulle jag göra, men vad vet jag :-)

  • Håkan

    Får kolla vidare!
    ....men någon därute kör väl med mekaniskt backslag kan man tycka...? :)
  • Stellan Egeland

    Jag kör 20/50 i mitt Albin-backslag och jag har kört det i andra transmissioner. Många motorcyklar delar ju dessutom olja mellan motor och låda.
  • Håkan

    Men är inte marina backslag annorlunda uppbyggda än lådan i en hoj? Finns väl någon justerbart stålband va? .....har ju inte sett mitt backslag själv då d är 25 mil härifrån...:(
  • Stellan Egeland

    Jo, visst är det så, det var bara några exempel.
    Mitt backslag manövreras med stålband. Mineralolja smörjer sådana ytor med den äran. Jag förstod det som att du var orolig för slir, då du undrade om nypande oljor, och där får jag erkänna att min kunskap är slut.
    Kontakta en expert på nåt oljebolag.
    såna snubbar brukar bara tycka att det är kul med såna här frågor.
  • Håkan

    Enligt min motorman så verkade varit hypoidolja i nu men det behöver ju inte vara rätt för det?! ;)
  • Stellan Egeland

    Nä, det tror jag inte att det är. Men, det är nåt med folk och drev... Så fort dom ser ett kugghjul så ska dom dit med hypoidolja, oavsett om det är en hypoidväxel, sned eller rakskurna drev. Jag mekade roots-kompressorer förr, och svor ofta över att folk hällt hypoidolja i dom, trots att dreven bara var 30 grader snedskurna.
    På tal om det, så har jag kommit över en 3/71:a som jag tänkte sätta på en av mina sidor.
  • Håkan

    Urschäkta en yngling men vad r en 3/71:a?
  • Anders Johnsen

    Så vidt jeg kan se er dette samme girkasse som jeg har på en Ford Sjöbjörn. Jeg har brukt SAE 20-50 olje og det har fungert bra. Ikke bruk "moderne" girolje som inneholder EP, det lager problemer. På min er det ikke noe stålbånd for stramming, men det sitter en strammering i bakkant av clutchen. Det tok litt tid før jeg forsto hvordan denne justeringen fungerte og strammer dun den for mye blir det vanskelig å få motoren i i gir. Jeg har hatt problemer med at clutchen slipper når belastningen blir for stor. Om dette er fordi clutchplatene er slitt eller om det er et generelt problem vet jeg ikke.
  • Stellan Egeland

    Åh, förlåt. Det är en roots-kompressor i lagom storlek till 100 hk-sidan. 6/71 är den vanligaste storleken, som man brukar montera på raggarbilar, och 14/71 är det som sitter på Top fuel-puffror.
    Ursprungligen var detta luftpumpar till insuget på GMC:s tvåtakts dieslar. 71 stod för deras cylindervolym per cylinder, och numret före, stod för antalet cylindrar. De fanns från 2 till 8/71, dom större är rena eftermarknadskonstruktioner.
    En gång i tiden kom nån driftig hotrodder på att dom där skulle funka fint att överladda en veåtta med, och det blev snabbt populärt. Har man en gång åkt kompressormatad veåtta på gatan, ter sig allt annat trim, rätt futtigt. Även om jag även gillar turbo, så passar det ju inte ihop med den gamla stilen, och ger inte alls samma otroliga bottenvrid redan från tomgång.
    3/71 är således en ganska liten kompressor, men perfekt och klassisk i sammanhanget.
    Googla GMC 3,4 eller 6/71 så ser du hur dom ser ut.
  • Håkan

    Tack Stellan, fräna grejer det där och bra snabbgenomgång!
    Håller med dig att det är coolare och mer tidsenligt med kompressor av den typen + vridet från start! :)

    ...synd att man har gott om ont om plats uppåt i båten....

  • Stellan Egeland

    Som tröst kan jag då nämna att båtapplikationer är dom svåraste, då man ligger under belastning=laddtryck under väldigt lång tid. Detta bygger värme, och en laddluftkylare ser ju inte så kul ut under en sån här kompressor.
    På bil eller mc är detta inte ett lika stort problem, då man ändå bara kan vara under belastning i några sekunder, för sen trillar man av vägen, eller övervarvar.

    Nu gled vi ifrån ämnet en aning;-)
  • Håkan

    Ha, ha, tycker inte du simmade ifrån ämnet, vi pratar ju fortfarande om Kurres motor! ;)

    Återkommer snart med ny info i ämnet, då kommer status just nu, recept mm - keep watching!

  • Per-Åke Olsson

  • Håkan

    Tack Per-Åke!

    ..man aldrig se eller höra sig less på detta magnifika ljud!

    Hoppas att man själv får lägga upp nåt liknande på tuben vad d lider..! :)

  • Kenneth Sandelin

    Coolt !! @ Stellan  gillar kompetensen på överladdning!

    6/71: an hör ju till en av grundkunskaperna bland oss som läste och växte upp med Colorod mm. Procent överladdning kan jag inte redogöra för men ett par % borde lätta upp läget !

     @ Håkan ;-)

    Du har nog egentligen koll på det. 

    En marinmotor har ju ständig uppförsbacke och tung belastning över lång tid samt att  termostat om man har en ligger runt 60 grader, japp den går kallare än en en hotrod på land.

    All sedvanlig trim osv bör vara anpassat för  borr och stroke  och en kam som levererar lyft och tider för vridmoment, då essbåten i sig själv inte behöver så mkt effekt när marschastigheten är uppnådd.

    Eller?