Som sagt hur många knop är stor-speedy´n konstruerad för.Min gör 36knop GPS(35hp) sen börjar den att trycka ner fören.Tror jag har hittat varför.Skrovet är inte plant sista biten som det ska vara vet inte hur jag ska göra antingen lägga vikter i båten efter man pallat upp den eller spackla med epoxi + micro ballonger tips mottages.

Visningar: 1204

Inlägg i den här diskussionen

Vad gäller farten så ligger du nog på max, men ett par knop till går säkert att pressa den.

Jag själv tror att Stor-Speedyn är för framtung, detta efter att studerat Åkes båt från Roslagsloppet 1964 på ett par bilder från Janne och det jag uppmärksammade var att på denna båt är fördäcket flyttat tillbaka ca: 25-30 cm, jag tror att Åke ville ha lite mera tyngd i aktern för att den inte skulle överplana ( Men inga tyngder ! ).

35 hk är ju lite för liten motor för att båten skall komma till sin rätt, med en Merc 500 så får du nog lite bättre ställ på den.

Har hört de som provat ställbar plastpropeller propulse fått lite bättre stävlyft på sina båtar.

Om skrovet buktar kan det bero på ett byggfel! Inge har helt rätt i det han skriver. Pappa förlängde fördäcket lite för att man skulle hamna längre bak. Han lät också smalna av fören lite för att ge StorSpeedyn bättre proportioner/snyggare linjer. 36 knop med en 35:a låter väldigt bra, tycker jag. Vi låg i de trakterna med Archimedesen du ser på Inges bifogade bild.

Jag har visserligen inte haft min i vattnet ännu, men.....

Jag har en stooor tung Mercury Mark 78 på akterspegeln

och två stycken 30 liters tankar bredvid den..... 

Kan du inte lägga ut några bilder på hur det ser ut under ?

För jag antar att du trimmat ut motorn redan ?

mvh Robert Sollare

Har justerat motorn både in ock ut provat att flytta både upp och ner  motorn men tycker inte att det blir någon större skillnad.Tiltar jag ut motorn så låter det som att propellern suger luft ock tappar grepp.Pratat med Kenty sjösport som fixade en annan propeller men ingen större skillnad.Är precis som att den vill suga ner fören.Får kanske skaffa större motor.Ska försöka fixa lite bilder på hur det ser ut.

Enligt de jag har pratat med om höjden på motorn så ska kavitationsplattan ligga i samma höjd som botten på "tofflorna".

Jag har tyvärr kort rigg på min. Jag har kavitationsplattan i höjd med tunneltaket =För högt.....Propellern kommer nog bara plaska omkring.....

Men jag har en lång rigg "pågång" köpt på  eBay  :-)  

Jo jag har kavitationsplattan justerad så den ligger i jämn höjd med toffel botten och jag har kort rigg på min motor.Man skulle hitta en 50 el 70hk motor att hänga dit.

Eller ännu större !  :-)

Tror att det går att åka närmare 45 knop med en 50 hk. motor, det jag hade planerat till min var att montera motorn på en manuell Jackplate dels för att det är enklare att justera höjden samt att få lite setback ca: 10-15 cm.

Jag är ganska övertygad om att båten får helt andra egenskaper med detta bl.a. bättre ställ för att bygga upp luftkudden för att den skall lyfta så den inte lyfter enbart aktern vid högfart och överplanar.

Ritning jackplate :http://www.dillon-racing.com/jackplate/plans/jack-plate-page-01.htm

 

 

Jag är ganska övertygad om att båten får helt andra egenskaper med detta bl.a. bättre ställ för att bygga upp luftkudden för att den skall lyfta så den inte lyfter enbart aktern vid högfart och överplanar.

Det är precis så min beter sig när man ger det sista med gasen lyfter akter o fören tryck ner.Vet inte om man skulle vilja åka mer en 45 - 50 knop i en speedy men jag skulle iallafall kuna gasa fullt utan att båten börjar dyka utan den ska plana ut fint och lyfta fören.Lösningen kanske är en större o tyngre motor 115 hp mercury 6a  :-)

Mikael.... Ja skall man bara köra "En" repa så är det ok med en Inline-6:a ;-)

RSS

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor