Jag var 15 och hängde med pappa på varvet där vi hade vår lilla IF. Sedan barnsben tokig i att bygga, konstruera och skuva på saker (mest isär i början). På varvsplanen låg en Sweet Sixteen på trekvart. Den där gamla pensionerade cykelreparatören i Kungsbacka hade visat mig en i kanalen och sagt att det var Sveriges första serietillverkade plastbåt. Jag var förälskad och ville köpa den där som låg slängd på land på varvet. Det fick jag inte för varvsägaren - eftersom han skulle bygga om den till en arbetsponton. Förståelsen för att man inte kan få allt hade redan infunnit sig i min brådmogna renoveringstokiga 15-års-skalle, så det var inte så mycket att göra. Arbetsponton kan låta förskräckligt, men i ärlighetens namna hade jag tänkt att där i början på 80 talet måla hela båten rosa med en stor rosa panter på fördäcket. 80-talet var en speciell tid och jag vet inte riktigt vad som så här i backspegeln hade varit värst...

Jag fastnade lite på bilar (min första var en hundkoja) och senare - eftersom bilar är tung-mekade om man har hopplösa projekt - lite mindre fordon: Vespor från 60-talet. Förra julen fick jag ett par Teknikens Värld i julklapp och läste en artikel om Speedy. Samtidigt var det båt-bilder som smugit sig in på scooterklubbens forum. Det slumrande båtintresset och längtan efter träarbete för att lösa av plåtjobbet gjorde att jag var på vippen att beställa ritningar för ett Speedy-bygge. Men förnuftet gick före - allt för lite tid. Jag trodde jag skulle lyckas hålla emot, men när det sedan dök upp en annons på en Sweet Sixteen i somras gick det inte längre.. Fast - det låter ju som att jag köpt en båt. Hur definieras det egentligen? Ett skrov är det. Däcket är uppsågat (men medföljde tack och lov). Alla beslag saknas. Rutan sprucken. Ja, det är ett skrov ( i rätt gott skick) med vissa tillbehör. Inte mer. 

Trä och plastjobben har jag inga som helst problem med (tror jag). Mitt stora bekymmer är att jag gillar orginal. Jag försöker lägga band på mig för att inte överdriva, men jag siktar på att få det att se ut som det gjorde från början.

Efter vad jag läst tycks min båt vara tidig. Slät i botten och med en konstig detalj - lucka mellan främre och bakre sittbrunn, som faktiskt inte ser "hemmafixad" ut (det blir bilder längre fram i vår). 

OK, lite utsvävning här, men jag behöver hjälp. Ffa gäller det beslag (det får kosta), tips om ruta, hur mycket jag måste förbereda från start för att kunna hänga på motor senare och så vidare. Jag bor i Hägersten och vill gärna titta förbi om någon i Stockholmsområdet håller på med renovering under vintern. 

God Jul!

/Martin

Visningar: 365

Inlägg i den här diskussionen

Trevlig historia. Det låter som du fått tag på ett tidigt exemplar med slät botten om genomstigningsluckan mellan sittbrunnarna. Jag håller själv på att renovera en sweet sixteen från 1962.
Finns en bra grupp på Facebook med ett gäng sweet sixteenfantaster. "Marieholmsbruk Sweet Sixteen " där delges tips, information, kontakter och även en del delar.
Lycka till!

Hej!

Jag håller också på med en väldigt tidig SW16. Skulle man kunna få komma och kolla på din båt? Jag bor också i Stockholm :)

Jag har tagit fram nya emblem också som jag säljer.

MvH

Micke

RSS

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor