Har alltid velat ha en träbåt och av en slump fann jag en på blocket som jag bara va tvungen köpa. Vet inget mer än att den är från troligt 60 tal och gjord i plywood, nu återstår bara få den i hyfsat skick inför sommaren, priset med dubbla 45 hästars var i alla fall 5500kr,

Träet i den verkar vara i gott skick så e väl bara slipning som gäller..

Någon som har lite info?

Visningar: 1196

Inlägg i den här diskussionen

Väldig sportig!
Jag e själv nybörjare började i våras på en liten plywood racer från 58 men ja skulle nog säga att slipning låter bra kanske även lite botten färg:P hur sitter Fast?

Hälsningar Marcus
Tror den behöver det mesta i färg/lack väg faktiskt ;)

Hej Stefan!

Ja hittar du inga fuktskadade/ruttna partier är det bara att gå över alla ytskikt.

Vore jag du skulle jag måla skrovsidorna i någon lämplig kulör i stället för att ha dom  fernissade.

Har själv creamvita sidor på min båt som är av ungefär samma årgång som din.

Mvh

Claes-Göran

Enkelt uttryckt: En plywood-båt kan bli hur gammal som helst under förutsättning att "plywooden" inte blir våt - speciellt ändträt på skivorna är känsliga.

Detta innebär att allt trä måste behandlas för att slippa inträngning av vatten. Jag byggde själv en SPORTY i mitten på 60-talet. Regelmässigt täcktes alla öppna ändytor på plywooden med lister som limmades fast.

Därefter impregnerades hela båten, både invändigt som utvändigt, med Intertox. Träet/plywooden mättades med Intertox tills det inte längre sög in något.

Efter att ytan fått torka upp påbörjades ytbehandlingen. På den tiden gällde "International 707" om jag nu kommer ihåg rätt, en 2-komp fernissa. Första 2 strykningarna gjordes med tunnad lack för att få bra inträngning.

Därefter ytterligare 5-6 strykningar med mellanliggande vattenslipning med 400-papper.

Svårigheten är att få upp en hård blank yta på vertikala ytor(=friborden)., men övning ger färdighet. Kräver mycket tålamod och visst hantlag med penseln. Gäller att välja högkvalitativa verktyg(=penslar) för att erhålla spegelfinish. Här vill jag gärna puffa för den sk mohairdynan - ger outstanding finish rätt använd.

Resten är upp till dig själv.

Lacken sitter väl sisådär, om man nu skulle stöta på del som är lite skadat av fukt men som inte är skadat rakt igenom utan endast ytlig går det isåfall att spackla med nåt om man ändå tänkt måla sidan på båten?

Problemet om man har fuktigt trä inunder och lackar ovanpå är att det blir frostsprängning vintertid. Lacken/färg/fernissa släpper från underlaget. Enda sättet är att slipa/skrapa trärent. Låt därefter fukten torka ut. Därefter kan du börja bygga upp ett nytt väderskyddande lacklager.

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor