Är det någon här som känner till någon bra bok eller sida på nätet som behandlar motorinstallation på båtar med rak axel? Tänker på hur man tätar propelleraxel, hur lagringen funkar och hur man riktar in motor, backslag etc.

Jag har verkligen noll koll på hur detta ska funka och det är väldigt svårt att hitta info om det. Känns lite lagom kul att ha en båt med ett rör genom botten. Den sjunker nog rätt snabbt om något blir fel...

Jag har läst i Thomas Larssons bok men där står mest hur man sätter dit själva röret genom kölen och den boken behandlar överhuvudtaget mest segelbåtar.

Tacksam för tips /Johan

Visningar: 247

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hei!

Jeg har ikke sett noen bøker om emnet, men intallasjon av motor er egentlig "pretty basic".  Det første og viktigste er at hullet gjennom akterstevn er rett, om propellakslingen skal være opplagret i ett 3-punkt støtte slik det er på min Pettersson(se bloggen min om renovering, bilde nr 2) så kan man bruke en aksling tilsvarene den du skal montere til å "forlenge" boret.  3-punk festet brukes da som støtte for "bor-akslingen".  Da får du riktig vinkel på hullet gjennom stevnen.  Hullet er normalt sett minst 20mm større enn diameter på akslingen.  Her setter du inn hylserøret.  På den enden av hylserøret som er innenbords, setter du på en pakkboks.  Min anbefaling er en fettsmurt pakkboks som dette 

http://www.maritim.no/motor-styring/propell-og-akselutstyr/hylseror...

Når dette er på plass, monterer du akslingen og setter på en koblingsflens på innsiden.  Flensen skal passe til den som står på motoren.  Det er vesentlig at flensen på aksling og gearkasse(backslag) er i linje med hverandre.  Ett greit utgangspunt er å måle avstand fra senter av gearkassens flens og ned til de bakerste labbene på motoren. Dette målet blir avstanden fra en imaginær forlengelse av akslingen og ned til den akterste enden av motorbjelkene.  Ved å legge til lengden mellom forre og aktre motorlabb langs den imaginære fortsettelsen av akslingen kan du på samme måte få ett nytt mål for hvor den forre enden av motorbjelkene skal være.  

Når motorbjelkene er ferdig montert, hiver du i motoren og retter den opp mot akslingen, enten med shims eller stilleskrue.

Jeg foretrekker å "grov-rette" på øyemål først, deretter med en linjal.  Når dette er gjort, fester du flensene sammen løst med bolter.  Bruk bladsøker på finjusteringen.  Når du retter opp, måler du først avtanden mellom flensene i topp, bunn, SB og BB. Så tørner du koblingen 180 grader og tar nye mål. Dersom flensavtanden er større på SB enn BB, skal skal forkanten av motor litt over mot SB og omvendt.  Det samme gjelder topp og bunn.  Når alle avstander er like, er motoren rett i forhold til aksling og du kan stramme til flenskoplingen.

Dersom du skal ha ett separat thrust-lager eller ZF lager, som tåler litt ujevnheter så se på linken til Bo Wahlström om Prepellaxelmontering her på SCB.  Det har jeg ikke noe kjennskap til og kan følgelig ikke gi noen råd.

Om jeg ble litt for "teknisk norsk" eller noe du føler jeg ikke fikk forklart forståelig, så gi meg beskjed.  Kan gjerne lage en skisse som forklarer ting enklere, men da må jeg ha litt mer tid på meg.

Lykke til videre med proskjektet!

Tackar så mycket för tipsen och länken!  Inga problem med norskan :) Axelröret sitter redan i båten så det jag behöver är en packbox i så fall. Det som följde med är någon typ av stödlager men jag tror inte att det tätar. Ska kolla om det går att hitta en sån typ av packbox i Sverige. Något thrust-lager får tyvärr inte plats. Båten är för kort för det.

Tack Niklas! Den verkar vara vad jag letar efter. Har du själv läst boken?

Nej tyvärr inte. Men det finns säkert någon som har gjort det här på forumet.

RSS

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor