Halloj alla!
Då min Utombordarracer var i det närmaste kriminellt farlig att färdas i vid all typ av vågbildning. Bestämde jag mig för ett tag sedan att söka efter ursprunget. Håller
nu på att återställa min Rubenbåt till ett mer ursprungligt utseende. Allt
är väl egentligen frid och fröjd lite knapert med båttid dock men när det kliar
lite för mycket i fingrarna brukar jag dra iväg och fixa samt filosofera lite.
Nu till min fråga. Då båten ej är konstruerad med varken ett normalt fördäck (endast
duk) eller skarndäck är jag lite orolig för hållfastheten så här drygt åttio år
efter födseln. Jag har monterat dit fem däcksbalkar

(i original var det bara en) för att på det sättet öka styrkan i förskeppet. I sittbrunnen är det värre, här sitter det endast en relingsvägare som är skruvad i skrovet och
skrovet är tunt (6mm vid tillverkning 1927-28). Vad kan jag göra här bak för
att öka vridstyvheten eller åtminstone hållfastheten. En tanke jag haft är att
montera på en längsgående list på insidan av spanten men vet dock inte om det
gör någon skillnad. Finns det någon här på SCB som är vass på olika
"konstruktionsförstärkningar" eller vad man nu ska kalla det för.
Vore otroligt tacksam för svar som kan få renoveringen att gå vidare.Ska försöka
scanna in en ritning på båten vid tillfälle men än så länge har jag bara en
halvdålig bild som visar de två bakre däcksbalkarna, samt "åsen" och den lilla stödpinnen. Däcksbalkarna är blott 10mm tjocka...


Mvh Janne Hansson


 


 


 

Visningar: 200

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Tjena Janne!
Tänkte att ja kunde dela med mig av mina erfarenheter och upptäckter från min "DUVA". En båt född från samma ide, och extremt lik i byggnadssätt (se mina bilder). Jag förstår att din båt inte är speciellt styv efter att ha sett dina bilder!
Jag är väl inte den som tycker att man skall bygga på en massa extra, men man ska ju våga rasta skiten utan att bygga en ny av den gamla... Duvan är som du kan se både begåvad med skarndäck som har en riktigt fin förstyvande funktion av spegeln och ett fördäck (i trä) MEN trots detta väldigt vek. När jag började med renoveringen var det mesta krokigt och vinnt och om man tog tag i förtäven och vickade lite lätt några cm så stod akterspegeln snällt kvar på garagegolvet.
Problem nummer ett är nog spanten (var ett stort i mitt fall), fribordsdelen ihopdragen med två skruv diagonalt med bottenstocken utan något förstärkande "knä", troligen limmade men det var ju för över 80 år sedan och nu har nog även hälften av skruven gått av... Efter att jag fixat samtliga förband (och monterat knän där de INTE kommer att synas) så blev det stor skillnad!
Problem nummer två är som du skriver den tunna bordläggningen OCH detta i samarbete med ett steg mitt under skutan. När jag har inspekterat så kan man se på spanten att det suttit någon form av garnering fastskruvad invändigt, både upp efter sidorna och i botten. (kommer nog att kunna lista ut dimensioner
på detta senare). Så Din ide med lister på insidan tror jag stenhårt på! Detta kommer att ge hur mycket som helst och ingen kommer att tänka på det. I Duvan kan man se att listerna suttit från akterspegel fram till spantet som sitter innanför instrumentbrädan (i ditt fall där den främre däcksbalken sitter på bilden ovan).
Detta blir som en "Boxning" som man säger på hotrodspråk när man svetsarigen en vek ram av U-profiler så att det blir fyrkantsprofiler. Iom detta så fixas både styvheten i sida OCH framförallt längsled så att inte all påfrestning hamnar på friborden ovanför steget o man får en "häckning" på kölen framför steget.

Återkommer mer i ämnet någon annan kväll //Matte
Tjena Matte och tack för ett rejält inlägg! Jag har ju sett din läckra Duva tidigare och om du tycker din pansarvagn till båt var vek ;o) så förstår du nog varför jag är lite orolig för min... Det vore lite snopet om den gick av på mitten när man kommer studsande på vågorna. :o) Jag tar hur som helst med mig dina ord nästa gång jag klappar om "Kurage"
Tycker det låter som en bra idé också, både med invändiga garneringsribbor samt definitvt att sätta knän mellan däcksbalkarna ner mot respektive spant och bordläggning för att öka vridstyvheten

Ganska vanligt där man inte har nån förstärkande balkvägare, t.ex som bilderna ovan från min "Zinnie II"

Sen skulle ju fördäcket kunna förstyvas upp betänkligt om du lägger en tunnare plywood innan du dukar det också...
;-)
(och inte så mycket tyngre totalt sett)
Plywood??? Då kan man ju för farao gå på fördäcket sen. Låter inte det lite väl praktiskt? :o)
Här är en ritning på en liknande båt som min, lite kortare, lite smalare men samma fördäck och samma Ruben Ö
Bilagor:
Kul artikel Janne, speciellt anonsen klarsiktsrutan....
Tänkte att jag skulle spara det där materialet i "braattharitningspärmen" men vet inte om jag är full eller inte fattar spantritningsdelen -alla spant finns inte utritade...? Finns det fler sidor i artikeln? Eller ska man höfta o hitta på de övriga. Jag fattar för övrigt inte varför folk inte bygger fler sånahär båtar, torde ju va ganska fort spikat ihop om man bygger den i tex plyfa.
...Jag har ritningen hemma på min och några andra liknande. Jag tror att Ruben Ö medvetet har utelämnat lite detaljer i artikeln för att undvika plagiat. Dock finns rikligt med ritningar på roliga Rubenracers på sjöhistoriska. Å klarsiktsrutan är klart häftig men känns ju lite malplacerad då dessa båtar inte hade rutor. :o)
Vill förresten passa på att tacka Anders V för tipset om artikeln. Tackar, tackar

RSS

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor