2022:
Det blev ingen renovering av Fjordlingen eller Mercuryn. Det blev en flytt istället. Från villa med stort garage till lägenhet utan möjlighet att pilla med en båt.
Fjodlingen såldes till en glad Stockholmare för ett bra pris. Mercuryn visade sig vara i dåligt skick, spruckna aluminiumdetaljer som orsakade vattenläckage inuti motorn. Dessutom hade någon försökt att förstora portarna med en Dremel eller nåt. Dock sålde jag den i delar och fick i stort sett tillbaka pengarna.
2015:
Här kommer jag att visa bilder löpande från min renovering av en nyss inköpt Fjordling 17 HT.
Tanken är att den skall bli återställd till originalskick, dock med vissa undantag:
- Om skummet i dubbelbotten är fuktigt kommer det inte att ersättas, då kommer jag att göra en bättre lösning.
- Om plywooden i akterspegeln är rutten kommer jag inte att lägga in plywood igen.
- Jag tänker INTE ersätta den vitmålade, ursprungligen limegröna plastklädseln på skrovsidorna. Sannolikt blir det vit eller någon offwhite topcoat med halkskydd på de horisontella delarna. Trädetaljer, idag vitmålade, kommer att ersättas med väl lackad teakplywood.
Just nu surfar jag på Mercury "tower of power", alltså de raka sexcylindriga varianterna som fanns på 60-80 talen. De vackraste utombordare som någonsin skapats! Tanken är att hitta någon 100-125 hkr runt 1966 - 1970
Det blev inte en så gammal motor som jag tänkt, det blev en 1978 Mercury 140 hkr. Tio år för ny, men även det har sina fördelar. Elsystemet måste åtgärdas, framför allt det yttre d.v.s. mellan reglage och motor och till powertrimmet, Till detta fick jag inga knappar, får se om jag hittar någon lämplig lösning.
Renoveras skall den i någon utsträckning.
Fast tank, är det original?
Elsystemet, om man nu kan kalla fem sladdar ett "system", skall bytas ut förståss.
En gammal SUM-logg, fast bara givaren. Synd, den är ju rätt i tiden annars. Nu åker den bort.
Den har blivit lackerad någon gång. Måste fundera på hur detta faktum skall hanteras. Lackas om kanske? En bra lack är inte det sämsta!
Tillverkningsnummer 49, vilket år kan det vara??
Gjuten aluminium, originaldetalj. Sprickan skall svetsas och sedan får jag nog eloxera om dem.
Originalratt!! Skall den lackeras eller inte?
Emblemen finns kvar på båda sidorna. Något söndriga men kan nog lagas. Hur får jag av dem? De sitter med något klister. Kanske badda med aceton? Sedan skall färgen fyllas i.
Jodå de gick ganska bra att få bort med aceton. Sammanlagt består nu mina två emblem av fem delar. De har nog varit bortplockade innan. Man kan ju fixa till dem och sätta tillbaka dem så gott det går, eller kanske löda ihop dem - jag får se.
Ytterligare originaldetaljer, en av flera halkip. Kromas kanske?
Teakskoningen i bakkant rufftaket var INTE original! Skall ersättas med något originallikt i teak. Jag surfar flitigt för att se hur det såg ut från början. Fick hjälp att hitta en nygjord, men den kostade 5200 kr, för mycket.
Denna plywoodbit akterut på styrbordsidan kommer inte att bli varesig klädd i limegrön plast, vitmålad utan lackad teakplywood
Kul med originaldetaljer, här brytare.
Hemma! Här ar svaret på en ställd fråg, smal eller bred motorbrunn: den för mig riktiga, den smala (av nostalgiska skäl, det var det den båt jag såg först hade)
Nyinköpt, på väg hemmåt
Lasse Modin
Kul, borde renovera min också...
Okt 25, 2013
Peter Stålblad
har båten den smala eller breda motorbrunnen?
Okt 25, 2013
Johan Sjölander
Smala, som numera synes i bloggen
Okt 26, 2013
Peter Stålblad
riktiga det beror på hur man ser det
med den breda får du plats med dubbla kortriggade raksexor
som man hade när man tävlade med fjordlingar
Anders har ju två 100hk raksexor som hela tiden varit ett par
dessa två hade jag för mig suttit på en fjordling
Okt 28, 2013
Peter Stålblad
Okt 28, 2013
Peter Stålblad
Okt 28, 2013
Johan Sjölander
Okt 28, 2013
Lasse Modin
Smala brunnen har flera fördelar, främst bättre stuvutrymmen på sidorna och lättare att kliva ombord. Men eftersom det är en 60-talsbåt där drömmen var den breda brunnen, fick det bli en sån för mig... :-)
Okt 28, 2013
Johan Sjölander
- Träsargen i akterkant ruffen, speciellt där den möter aluminiumknät. Som du ser på min bild är den som sitter på min båt rätt grovt tillyxad.
- Stolen, hur var den gjord i original?
Kan du tänkas veta när en båt med tillverkningsnummer 49 var tillverkad?
Okt 28, 2013
Peter Stålblad
nej inga fler bilder på inredning iaf
du får en "porr"bild på en motor istället ? ;o)
Okt 28, 2013
Peter Stålblad
och en till om man gillar vita
Okt 28, 2013
Peter Stålblad
Okt 28, 2013
Johan Sjölander
Okt 28, 2013
Johan Sjölander
Intressant med data för de vita 6:orna: fram, back och friläge eller omskiftning av motorns rotationsriktning! Hmm...
Okt 28, 2013
Lasse Modin
Jag har inga detaljbilder, men trälisten på taket har ett svag fördjupning, som ett fingergrepp, på förliga halvan och nästan rund sett akterifrån. Kapellknopparna som sitter i listen tycker jag ser bäst ut, men ofta flyttas dom fram på taket några cm framför listen för att slippa att listen spricker...
Du frågar om stolen och om du har en tidig originalbåt så är det lösa ryggstöd på längsgående bänkar med en tank under på varje sida. Kan ta en bild på infästningen vid tillfälle om du vill. Min båt är original så när som på motorn och ventilatorn på taket.
Okt 29, 2013
Johan Sjölander
Tackar!
Jo, du får gärna ta foton på såväl stol som taklisten. Inget bråttom, skall inte ha båten klar förrän till sommaren, om ens då. Inget superstressprojekt.
Är listen lackad eller trären? se lackad ut. Men mina längsgående (på var sin sida om ventilatorn på din bild) är obehandlad teak, vilket innebär grått från teaken och lite grönt från alger :-).
Men min båt har aktersoffa, då kanske den inte är så tidig? Samtidigt har den en skylt där det står nummer 49, vilket ju borde vara tidigt. Någon teori?
Okt 29, 2013
Lasse Modin
Listerna är lackade i original, dom små taklisterna skruvar man bort så går det galant. Den tvärgående listen bör vara lackad eftersom den är lamellimmad och lätt spricker isär om den inte har något skydd. Dyvik brukade sälja ersättningslister i råformat, alltså med rätt böjning men lite för grova, så man fick slipa dom till rätt form.
Det där med aktersoffa är jag osäker på om det gick att få från början. Även inbordarversionen hade längsgående bänkar på tidiga båtar. Har du tvärsoffa fram, eller "V-koj"..?
Okt 29, 2013
Johan Sjölander
Över 5 tusen! Lite styvt tycker jag nog. Gör nog en själv.
Okt 30, 2013
Lasse Modin
Hittade en bild till, där man ser lite bättre hur inredningen är på min båt;
Nov 2, 2013
Anders Holmgren
''Om plywooden i akterspegeln är rutten kommer jag inte att lägga in plywood igen.''
Det är jätteviktigt att akterspegeln är helt frisk. Provborra åtminstone på några ställen för att kolla plywooden. Jag lät byta akterspegel på min Weedo GT innan jag satt på nya Evinrude E-Tech 90Hk. Känns bra att jag gjort det.
Ang fast tank: Nu är ju Fjordling både större och tyngre än en Weedo, men jag installerade en 55L tank under fördäck istället för att ha två lösa tankar längst akterut. Blev en stor förbättring av hur den går i sjön efter det.
Nov 14, 2013
Anders Holmgren
Antar att det inte får plats med en platsgjord fast tank under durken i Fjordling pga av tunneln. Det hade jag (80 liter) också i min Ockelbo T16, med Volvo AQ 120B. Aluminum och formad efter skrovet.
Nov 15, 2013
Thomas Knafve
Blev lite fundersam ang 140 hk Murklan, ingen -78 av dekalerna på kåporna att döma, men växelhuset säger att den är äldre än -79. Skulle kunna vara en 150 hk från -78 (fanns väl ingen 140 hk då) eller en 115hk.
Och jo har haft en Fjordling -66'a, stora brunnen med rak 6'a 950, ca 37 knop på topp, rasade efter ett par år, då blev det en 80hk från 1978, ca 34 knop, sista året hamnde en 115 hk Mariner -79, (hittade ingen Murkla) på akterspegeln, lite över 40 knop.
Jan 6, 2014